Fă cunoștinţă cu noua etichetă energetică

Noile norme UE privind etichetele energetice sunt menite să încurajeze proiectarea mai eficientă și mai sustenabilă a aparatelor electrocasnice. Electrolux și AEG se angajează să implementeze noile reguli ale Comisiei Europene privind definirea și afișarea etichetelor energetice. Categoriile de produse afectate de această schimbare sunt mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat cu uscător, mașinile de spălat vase și aparatele frigorifice, inclusiv răcitoarele de vinuri.  

Noile etichete vor fi vizibile pentru consumatorii din Uniunea Europeană online și în magazine începând cu 1 martie 2021

Tranziţia de la eticheta veche la cea nouă

Începând cu noiembrie 2020, toate produsele noi vor fi însoţite de două etichete energetice: o etichetă cu actuala clasificare energetică și una cu noua clasificare de la A la G, care va intra în vigoare în martie 2021.
Astfel, este posibil să primești acasă un produs care le conţine pe amândouă. Noua etichetă energetică cu cod QR va deveni aplicabilă începând cu 1 martie 2021 și poate fi ignorată până la acea dată.


Eficienţa energetică a produsului achiziţionat nu se schimbă. Ceea ce se modifică este clasificarea, adică litera de pe etichetă, nu eficienţa energetică.

Eticheta veche vs. eticheta nouă

Noua etichetă este mai complexă, cu noi parametri de performanţă, cerinţe mai stricte de proiectare ecologică și metode noi de testare. În acest mod, clasele energetice din topul clasificării sunt rezervate viitoarelor produse prevăzute cu tehnologii din ce în ce mai eficiente și mai sustenabile.

Scara etichetei actuale de la A+++ la D

Actuala etichetă energetică cuprinde 4 clase A: de la A la A+++. Aici se situează majoritatea produselor comercializate acum, creând confuzie în rândul consumatorilor, deoarece nu există o delimitare clară între produse cu eficienţă ridicată, medie sau scăzută.

Noua scară de la A la G

Imaginea de mai sus este un exemplu de o posibilă reclasificare a unui produs de la A+++ la B. Eficienţa energetică a produsului nu se schimbă – doar litera clasei de eficienţă energetică de pe etichetă se modifică. Deși noile clasificări par să indice o eficienţă mai scăzută, conform standardelor actuale acestea sunt la fel de eficiente energetic ca și înainte.

Ce schimbări aduce noua etichetă?

Un exemplu de etichetă energetică valabilă până în prezent este cel din stânga, în timp ce eticheta energetică care urmează să fie adoptată este afișată în partea dreaptă. Modificările esențiale pentru toate categoriile de produse sunt:

  • Cod QR – Prin intermediul căruia pot fi obținute rapid informațiile despre produs.
  • Clase energetice noi – Un sistem simplificat de clasificare de la A la G.
  • Monitorizare simplificată a consumului – O evaluare ușor de înțeles a consumului de energie.
  • Cod QR – Prin intermediul căruia pot fi obținute rapid informațiile despre produs.
  • Clase energetice noi – Un sistem simplificat de clasificare de la A la G.
  • Monitorizare simplificată a consumului – O evaluare ușor de înțeles a consumului de energie.